• Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb, owoców morza i przetworów z nich.
  • Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni.
  • Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi, karpia czy łososia. Problem w tym, jak kupić dobrą rybę? Wybrać świeżą, mrożoną, a może w marynacie? Kontrola Inspekcji Handlowej na zlecenie UOKiK wykryła, że w sklepach jest pełno nieprawidłowości – od zbyt dużej warstwy glazury (lodu) w mrożonych rybach poprzez liczne zażółcenia, pozostawione płetwy po produkty przeterminowane. Ponadto w wielu przypadkach klienci są wprowadzani w błąd lub nie dostają podstawowych informacji. Kontrola odbyła się w II kwartale 2017 r.

Więcej na ten temat na stronie: https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=13808

Informacje dotyczące przeprowadzonych przez Inspekcję Handlową kontroli mięsa i jego wyrobów oraz badania jakości masła znajdują się również na stronie internetowej Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (w zakładce Aktualności).