Przejdź do treści

Konkurs Kulinarny pod hasłem „Potrawa kuchni niemieckiej”

konkurs_kuchnia_niemiecka_21_05_2025

21 maja w pracowni gastronomicznej Zespół Szkół Nr2 im. gen. Stefana Roweckiego „Grota” odbył się Konkurs Kulinarny pod hasłem „Potrawa kuchni niemieckiej”, zorganizowany przez Zespół Języków Obcych oraz Zespół Zawodowy.
W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 5 dwuosobowych zespołów, a konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym etapie uczestnicy rozwiązywali test pisemny sprawdzający znajomość słownictwa gastronomicznego w języku niemieckim. W drugim etapie uczniowie mieli za zadanie przygotować danie główne, zakąskę lub deser.
Jury w składzie: Maria Barańska, Janusz Adamczyk, Monika Bugajska, Michał Cichoń oraz Renata Jędrzejak oceniali smak, estetykę podania, zgodność z tematyką oraz organizację pracy zespołów.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Ola Stokowiec i Emilka Poczęta – zupa krem kartoflana oraz precle bawarskie
II miejsce: Anna Podsiadły i Oliwia Kaczmarek – faszerowane ziemniaki
III miejsce: Weronika Sacharz i Martyna Ślęzak – pierożki nadziewane szpinakiem i mięsem wołowym oraz mini szarlotki z bitą śmietaną
Wasze kreatywne podejście, zaangażowanie i kulinarna pasja sprawiły, że mogliśmy przenieść się w wyjątkową podróż kulinarną – od tradycyjnych potraw po nowoczesne interpretacje klasycznych dań. Dziękujemy za Waszą pracę, serce włożone w przygotowanie potraw oraz atmosferę zdrowej rywalizacji i dobrej zabawy. Każdy zespół zaprezentował się znakomicie – jesteśmy pod wrażeniem Waszych talentów