Inspekcja Handlowa sprawdziła co jedzą uczniowie i pacjenci

327

   Inspekcja Handlowa skontrolowała przedsiębiorców, którzy przyrządzają posiłki dla pacjentów oraz firmy cateringowe przygotowujące jedzenie dla szkół, przedszkoli, żłobków, sanatoriów, domów opieki społecznej i domów dziecka. W sumie 83 zakłady, które gotowały dla 282 instytucji.  Wykryto nieprawidłowości u 59 przedsiębiorców (71,1 %).

Najbardziej rażące uchybienia to:

  • używanie przeterminowanej – od kilku do nawet kilkudziesięciu dni, żywności,
  • stosowanie tańszych składników (np. miksu tłuszczowego zamiast masła, napoju kakaowego instant zamiast kakao, produktu jogurtopodobnego zamiast jogurtu naturalnego),
  • brak informacji o alergenach,
  • niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia,
  • zaniżane porcje (niedowagi nawet do kilkudziesięciu gramów) oraz
  • niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami (np. zgodnie z umową firma cateringowa miała zapewnić w tygodniu: 3 dania mięsne, 1 danie rybne i 1 danie jarskie, codziennie porcję warzyw i owoców oraz kompot a dostarczyła: 3 dania jarskie, 2 dania mięsne, raz marchewkę z groszkiem i 3 razy herbatę owocową).

W województwie świętokrzyskim sprawdzono cztery firmy przygotowujące jedzenie dla szpitali, przedszkola i domu opieki społecznej. Nieprawidłowości stwierdzono u wszystkich czterech.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów apeluje, aby szpitale, szkoły, przedszkola i podobne instytucje zwiększyły nadzór nad firmami, które dostarczają im jedzenie oraz weryfikowały czy posiłki są zgodne z zawartymi umowami. O nieprawidłowościach instytucje powinny też zawiadamiać Inspekcję Handlową, a w przypadku niespełnienia wymagań sanitarnych i zdrowotnych także Państwową Inspekcję Sanitarną.

Informacja z kontroli prawidłowości działania zakładów świadczących usługi cateringowe – https://www.uokik.gov.pl/download.php?plik=21053